Sałatka z brukselki i miodowy winegret

piątek, grudnia 13, 2013

Cześć Wam! To niewiarygodne jak ten czas szybko leci. Ja już mam zaliczenia i egzaminy na uczelni! I do świat zostało tak niewiele czasu. Blogi aż pękają w szwach od świątecznych przepisów. A kiedy pojawią się u nas? Nie wiem.  Ostatnio jadłem sałatkę w której nie było sałaty tylko posiekana brukselka! A w połączeniu ze słodko-kwaśnym sosem winegret smakowała wyśmienicie. Jedliście kiedyś? Mówię wam, koniecznie spróbujcie.
Liczba składników, których będziecie potrzebować jest niewielka. Sałatkę możecie przygotować rano i zabrać ze sobą do pracy lub na uczelnię, albo zjeść od razu!


SAŁATKA Z BRUKSELKI.
Pół kilo świeżej brukselki
garść pomidorów koktajlowych
mozzarella (mini kuleczki) lub feta (kosteczki)
chleb


WINEGRET.
pół czerwonej cebuli pokrojonej w kostkę
3 ząbki czosnku
2 łyżeczki białego octu winnego
1/3 szklanki oliwy z oliwek (extra virgin)
1 i 1/2 łyżki miodu
sól, pieprz do smaku


Jak zrobić?
1. Piekarnik nagrzewamy do 200'C
2. Chleb rwiemy na kawałki i rozkładamy na blasze do pieczenia. Posypujemy ziołami, solą i pieprzem. Skrapiamy oliwą i wkładamy na kilka minut do piekarnika

3. Brukselkę myjemy i szatkujemy
4. Pomidory koktajlowe dzielimy na pół
5. Poszatkowaną brukselkę, pomidory i mozzarellę łączymy w dużej misce

6. W szklance łączymy ze sobą składniki na winegret. Cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy oliwę z oliwek, ocet i miód. Mieszamy energicznie łyżką i doprawiamy do smaku

7. Zalewamy sałatkę naszym sosem winegret i delikatnie mieszamy
8. Na koniec posypujemy naszymi grzankami

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Hej! Jesteś tu? No, powiedz coś..... :)