Cześć Wam! To niewiarygodne jak ten czas szybko leci. Ja już mam zaliczenia i egzaminy na uczelni! I do świat zostało tak niewiele czasu. Blogi aż pękają w szwach od świątecznych przepisów. A kiedy pojawią się u nas? Nie wiem. Ostatnio jadłem sałatkę w której nie było sałaty tylko posiekana brukselka! A w połączeniu ze słodko-kwaśnym sosem winegret smakowała wyśmienicie. Jedliście kiedyś? Mówię wam, koniecznie spróbujcie.
SAŁATKA Z BRUKSELKI.Pół kilo świeżej brukselkigarść pomidorów koktajlowychmozzarella (mini kuleczki) lub feta (kosteczki)chlebWINEGRET.pół czerwonej cebuli pokrojonej w kostkę3 ząbki czosnku2 łyżeczki białego octu winnego1/3 szklanki oliwy z oliwek (extra virgin)1 i 1/2 łyżki miodusól, pieprz do smakuJak zrobić?1. Piekarnik nagrzewamy do 200'C
2. Chleb rwiemy na kawałki i rozkładamy na blasze do pieczenia. Posypujemy ziołami, solą i pieprzem. Skrapiamy oliwą i wkładamy na kilka minut do piekarnika
3. Brukselkę myjemy i szatkujemy
4. Pomidory koktajlowe dzielimy na pół
5. Poszatkowaną brukselkę, pomidory i mozzarellę łączymy w dużej misce
6. W szklance łączymy ze sobą składniki na winegret. Cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy oliwę z oliwek, ocet i miód. Mieszamy energicznie łyżką i doprawiamy do smaku
7. Zalewamy sałatkę naszym sosem winegret i delikatnie mieszamy
8. Na koniec posypujemy naszymi grzankami
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Hej! Jesteś tu? No, powiedz coś..... :)