Tarta z gruszkami na kakaowym spodzie

sobota, listopada 30, 2013

Cześć Wam! Prawie cały dzień siedziałem w kuchni. Pichciłem na przemian z czytaniem książki "Starsza Pani wnika" Anny Fryczkowskiej - uwierzcie mi, dawno się tak nie bawiłem na kryminale! Jakie były efekty mojego przesiadywania w kuchni? Pyszna tarta pełna gruszek polana sosem czekoladowym, kilogram poszatkowanej brukselki, z której jutro przygotuję sałatkę (z pewnością poznacie przepis, a sałatkę zabiorę ze sobą w lunchboxie do pracy), i eksperyment z sosem winegret. Udany eksperyment. Ale dzisiaj przecież nie o tym, tylko o tarcie.


Zacznę od tego, że bardzo lubię przyrządzać tarty. I chociaż najbardziej lubię te wytrawne, zwłaszcza kiedy głównym składnikiem jest szpinak lub mozzarella, to mam kilka przepisów na te słodkie, które lubię powtarzać (cytrynowa, z jabłkami i cynamonem, czy z panną cottą). Przyrządza się je łatwo i taką tartę bez problemu można przetransportować na imprezę na drugim końcu miasta. A najlepsze jest to, że za każdym razem możesz wypróbować inny smak spodu, lub na odwrót - nadzienie.


Wyrabiając ciasto pomyślałem sobie, że do gruszek idealnie pasowałby cynamonowy albo kakaowy spód. Na szczęście w ostatniej chwili udało mi się dodać trochę kakao, którego w ogóle nie było w planach. Później przekonałem się, że to był dobry pomysł. Nie tylko smakowo, ale i estetycznie: dzięki temu kolor ciasta nie był taki sam jak kolor nadzienia.

TARTA Z GRUSZKAMI NA KAKAOWYM SPODZIE.
Ciasto
200g mąki pszennej
2 łyżki cukru pudru
115g miękkiego masła
1 żółtko
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki wody
1 czubata łyżka kakao
3-4 gruszki, obrane ze skórki i pokrojone w plasterki

Nadzienie
3 jajka
szklanka jogurtu naturalnego
2-3 łyżki śmietany 12%
1 łyżka ekstraktu waniliowego
2 łyżki cukru pudru

Jak zrobić?
1. Mąkę przesiewamy do miski
2. Dodajemy masło pokrojone na kawałki, cukier puder, kakao i żółtko
3. Skraplamy wodą i sokiem z cytryny
4. Zdecydowanym ruchem wyrabiamy ciasto, zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do zamrażalnika na 15 minut (lodówka - 30 minut)

5. Formę do tart wylepiamy ciastem i nakłuwamy widelcem
6. Pokrojone w plastry gruszki układamy na spodzie, wkładamy do nagrzanego do 180'C piekarnika i pieczemy przez 15 minut

7. Jajka, jogurt naturalny, śmietanę, ekstrakt i cukier puder łączymy ze sobą w dużym naczyniu
8. Dokładnie mieszamy rózgą lub mikserem
9. Gotową masę rozlewamy po podpieczonym z gruszkami spodzie i wkładamy z powrotem do piekarnika na około 30 minut (aż całość się zetnie i przyrumieni)
 
Gotową tartę można posypać odrobiną kakao lub polać ciepłym sosem czekoladowym. Smakuje naprawdę wyśmienicie, a co by było gdybyśmy jeszcze dołożyli gałkę lodów waniliowych? Pycha, co nie?! 


2 komentarze:

Hej! Jesteś tu? No, powiedz coś..... :)