Homemade Baguettes

środa, czerwca 19, 2013

Cześć! Mam dla was przepis dzięki któremu nie będziecie musieli biegać do piekarni po świeże pieczywo skoro świt. Nie wiem jak wy, ale ja tego nie znoszę odkąd spróbowałem tych bagietek. Są tak dobre, że możesz je jeść bez żadnych dodatków, a w ich chrupiącej skórce zakochasz się od pierwszego ugryzienia.
Fantastyczne w tym przepisie jest to, że ciasto możesz przechowywać przez ponad tydzień w lodówce, dzięki czemu takie bagietki możesz mieć ot tak kiedy tylko zechcesz! Spróbuj!


HOMEMADE BAGUETTES, CZYLI DOMOWE BAGIETKI.
710ml letniej wody
10g suchych drożdży (lub 20g świeżych)
2 łyżki soli
1kg mąki pszennej chlebowej (zawartość białka musi wynosić minimum 10,2g)
dodatkowo: mąka do podsypywania
 
Jak zrobić?
1. Do dużej miski wlewamy wodę i dodajemy sól
2. W odrobinie wody rozdrabniamy/rozpuszczamy drożdże i dodajemy do miski z osoloną wodą. Dokładnie mieszamy
3. Dosypujemy mąki i mieszamy drewnianą łyżką do połączenia się składników
4. Miskę z ciastem przykrywamy folią aluminiową, nieszczelnie
5. Odstawiamy w temperaturze pokojowej do wyrośnięcia na około 2h
6. Po dwóch godzinach chowamy do lodówki na minimum 12h (ciasto musi być dobrze schłodzone, dlatego warto je przygotować już wieczór wcześniej, tak by całą noc przeleżało w lodówce)
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
7. Ze schłodzonego ciasta odrywamy kulkę wielkości grejpfruta i formujemy naszą bagietkę. Pamiętaj aby dłonie oprószyć mąką, by ciasto się nie przylepiało
8. Uformowane bagietki układamy na blasze i lekko nacinamy nożem
9. Piecz przez 15 minut w 220'C


4 komentarze:

  1. Piękne i pachnące Twoje bagietki:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chyba się skuszę.
    Może być mąka pełnowartościowa do wypieków chleba, prawda?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne :) Ważne by miała minimum 10,2g białka

      Usuń

Hej! Jesteś tu? No, powiedz coś..... :)