Cały czas nie mam stałego dostępu do internetu. Stąd to milczenie, i zaległości które zamierzam nadrobić korzystając z dobrego serca innych ludzi :) Dwa tygodnie temu wsiadłem w pociąg i pojechałem na południe Polski. Ponad 10 godzin w pociągu, upał jak nie wiem co, ale było D- zobaczyć się ze niewidzianymi od kilku lat ludźmi, i zaopatrzenie się w smaczne, świeże górskie sery. A dzisiaj spróbuję przekonać Was do spróbowania połączenia grillowanego oscypka ze szpinakiem, szparagami i innymi świeżymi warzywami.
Dzięki przepisowi jaki znalazłem na blogu feed-me-better (który lekko zmodyfikowałem używając szpinaku zamiast sałaty, czy małych żółtych pomidorków, zamiast pomidorów malinowych), mogę podrzucić Wam fajny i smaczny pomysł na taką sałatkę, którą kiedy spróbujecie raz, będziecie chcieli więcej, i więcej, i więcej! :)
SAŁATKA ZE SZPINAKIEM I GRILLOWANYM OSCYPKIEM. (przepis na 2 porcje)
2 garście świeżego szpinaku
garść małych, żółtych pomidorków
1 ogórek
1 mała cebulka
8-10 szparagów
oscypek
2 łyżeczki oliwy z oliwek
sól
pieprz
Jak zrobić?
1. Wszystkie warzywa dokładnie myjemy
2. Na dużych talerzach rozłożyć dokładnie opłukany i osuszony szpinak
3. Następnie układamy kolejne warzywa (pomidorki, ogórki, cebulę) - kroimy, siekamy według uznania
4. Od szparagów odłamujemy twarde końcówki i grillujemy na patelni grillowej przez 10 minut (często mieszając)
5. Oscypka kroimy na grube plasterki i grillujemy z obu stron przez około 5 minut.
6. Na warzywach rozkładamy gotowe szparagi i ser
7. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem
Apetycznie wyglada! Musze tylko wykombinowac, czym tu zastapic oscypek, bo nie ma szans, zebym tutaj znalazla...
OdpowiedzUsuńZamiast oscypka, dałabym mozarellę, tyle że już bez grillowania rzecz jasna. :) Jestem sałatkożercą i nie ma dnia, bym nie wciągnęła choć jednej porcji, a ta wygląda genialnie. :)
OdpowiedzUsuńMozarella - świetny pomysł, słyszałaś Maggie? Użyj mozarelli :)
UsuńMmm to co lubię :) ! Wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)