Pierogi zapiekane w piecu z kurkami i pietruszką. Mmmmniam!

piątek, lipca 26, 2013

Cześć Wam! Nasze ostatnie wyprawy do lasu zawsze kończą się pełnym koszem kurek. Nawet jeśli podzielimy między sobą, rozdamy dookoła, to i tak mam ich na co najmniej cztery obiady. Dla kilka osób. Mógłbym je przecież zamrozić, ale wtedy zrobią się gorzkie i tyle z nich będzie. A szkoda! No - chyba, że macie jakieś sprawdzone patenty na przechowywanie kurek, to proszę o radę!

Do tej pory uwielbiałem je na śniadanie, z jajecznicą, ale odkąd mam ten przepis na pierogi, jajecznica spadła na drugie miejsce. Szkoda, że moja kuchnia nie jest wyposażona w piec do pizzy. Myślę, że wtedy te pierogi byłyby jeszcze lepsze niż są. No, ale trzeba się cieszyć, że jest (sprawny/odpukać w niemalowane) piekarnik :)

PIEROGI Z PIECA (Z KURKAMI I PIETRUSZKĄ).
Na ciasto
400g mąki
200g masła
2 łyżki jogurtu naturalnego 0%
1/2 łyżeczki soli
1 jajko

dodatkowo: duża szklanka

Na farsz
400-500g kurek
1 duża cebula
1 pęczek pietruszki
sól
świeżo zmielony pieprz

dodatkowo: 1 żółtko (do posmarowania pierogów)


Jak zrobić?
Ciasto
1. Mąkę posiekać z masłem szerokim nożem
2. Dodać resztę składników i zagnieść ciasto
3. Ciasto formujemy w kulę i zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na 30 minut (zamrażalka 20 minut)
4. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy (3mm grubości) i za pomocą dużej szklanki odrysowujemy koła i wycinamy okrągłe placuszki

Farsz
1. Kurki dokładnie umyć pod wodą, suszymy i drobno siekamy
2. Smażymy na łyżeczce masła przez ok. 5-8 minut, aż wyparuje woda
3. Cebulę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do kurek
4. Smażymy przez kolejne 2-3 minuty
Czas smażenia jest bardzo ważny, gdyż kurki kiedy zbyt długo przebywają na patelni tracą na smaku i twardnieją.
5. Doprawiamy pieprzem, solą i poszarpaną pietruszką

Pierogi
1. Farsz wykładamy na połowę placuszka i doklejamy drugą połową, dociskamy palcami i na delikatnie skręcamy na brzegach
2. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i na niej układamy nasze pierogi
3. Pierogi smarujemy rozbełtanym jajkiem
4. Pieczemy przez ok. 30-40 minut w nagrzanym do 180'C piekarniku


3 komentarze:

  1. z kurkami! aaa! biorę całą stertę i chowam się w kąciku :p pyszne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. obiecuję zrobić więcej, póki co musimy się podzielić z innymi :)

      Usuń

Hej! Jesteś tu? No, powiedz coś..... :)