Spaghetti przyrządzam zawsze kiedy nie mam pomysłu na obiad. Jest prosty, szybki i smaczny. Niestety wielu lubi i tak skracać sobie drogę gotując tylko makaron, a sos kupując gotowy, w proszku (w końcu wystarczy go tylko zalać wodą, wymieszać i doprowadzić do wrzenia!). Kilka lat temu sam pewnie poszedłbym na łatwiznę, ale odkąd mam ten przepis na sos bolognese od Jamiego Olivera, i odkąd go zmodyfikowałem tak, że przygotowanie go zajmuje mi nie całe 20 minut - wszystkie proszkowane sosy omijam szerokim łukiem. Spróbujcie!
"Dobry sos bolognese to klasyczne danie kuchni włoskiej. We Włoszech przyrządza się go na rozmaite sposoby, z dodatkiem wielu różnych win i ziół. (...) Sos podaje się zwykle z makaronami typu spaghetti, tagiatelle i penne, ale można go dodawać do innych potraw, na przykład jako farsz do cannelloni lub lasagne. Dlatego warto zamrozić resztki sosu do wykorzystania w inny dzień" Jamie Oliver, Każdy może gotować, Insignis Media, 2010
SPAGHETTI BOLOGNESE OD JAMIEGO OLIVERA.
2 średnie cebule
2 ząbki czosnku
2 marchewki
2 łodygi selera naciowego
oliwa z oliwek
500g mięsa mielonego (wołowego, wieprzowego lub wołowo-wieprzowego) (użyłem wołowego)
2x400-gramowe puszki krojonych pomidorów lub kilka dużych świeżych pomidorów
sól, pieprz, oregano
pęczek świeżej bazylii
400-500 g makaronu spaghetti
100 g sera
Jak zrobić?
1. Patelnię nagrzewamy i delikatnie skrapiamy oliwą z oliwek
2. Cebulę, czosnek, marchew i seler obieramy i drobno siekamy
3. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy posiekane warzywa i smażymy przez około 7 minut, mieszając co jakiś czas
4. Mięso mielone doprawiamy solą i pieprzem i dorzucamy do naszych warzyw
5. Całość zalewamy naszymi pomidorami w puszcze, mieszamy
6. Puszki po pomidorach napełnij w 1/4 wodą, delikatnie wymieszaj i wlej zawartość na patelnię
7. Od łodyżek poodrywaj listki bazylii i część odłóż do dekoracji
8. Łodyżki posiekaj i wrzuć do sosu, mieszamy
9. Doprowadź sos do wrzenia, następnie zmniejsz ogień, dopraw do smaku solą, pieprzem i oregano i gotuj pod przykryciem przez około 15-20 minut
10. W tym czasie zacznij gotować makaron spaghetti według instrukcji podanej na opakowaniu
11. Kiedy sos będzie gotowy zetrzyj ser i 1/3 dorzuć do sosu, mieszamy
12. Tak samo robimy z częścią bazylii - 1/3 porwij na drobne kawałki i dorzuć do sosu (część zostaw do dekoracji), mieszamy
Na talerze wykładamy ugotowany al dente makaron spaghetti. Polewamy obficie sosem i posypujemy odrobiną startego sera. Dekorujemy bazylią i smacznego, gotowe. Prawda, że smaczne?
Yummy! My uwielbiamy sosy bolognese, ale niestety czasami używamy tych z paczki :(
OdpowiedzUsuńpycha ! uwielbiam Jamiego i jego dania, slinka mi cieknie jak oglądam twoje zdjęcia ;)
OdpowiedzUsuńCieszę się! Książkę Jamiego kupiłem jakieś dwa lata temu. Miała być prezentem dla kogoś innego, a stała się prezentem dla nas. Od tej pory gotuję non stop :)))
Usuń