Zrobiłem małe porządki w zamrażalce. Było tam chyba wszystko: ryby, mięso, mrożone owoce, jakieś lody, a nawet pozostałość z ostatniego wypadu na południe Polski - oscypki! Do końca nie wiedziałem co z nimi zrobić, bo na sałatkę już się nie nadają, na chleb też nie bardzo, więc może zrobić na grillu? Przygotowanie takich oscypków to nie całe 15 minut, dlatego uważam że są idealne na tak zwany "party food", a w połączeniu z żurawiną to już w ogóle ideał!
GRILLOWANE OSCYPKI.
1 duży oscypek lub kilka małych
sos żurawinowy
dodatkowo: patyczki do szaszłyków, grill lub patelnia grillowa
Jak zrobić?
1. Dużego oscypka pokroić w plastry / małe oscypki przekroić pod skosem na pół
2. Tak przygotowany ser nadziać na patyczki do szaszłyków
3. Grillować do zarumienienia / grillować na lekko skropionej oliwą z oliwek patelni grillowej po kilka minut z każdej strony, potem nadziać na patyczki
4. Podawać z sosem z żurawiny
Świetny smak- my nauczyliśmy się rok temu w Tatrach piec oscypka w ognisku. Do tego jedliśmy nie żurawinę a czerwoną porzeczkę- pyszności!:)
OdpowiedzUsuń