Trois fois un soufflé au chocolat s'il vous plaît!

czwartek, listopada 21, 2013

Miał konsystencję czekoladowej pianki. Był delikatny, a zarazem lekki. Ze środka wypływa przepyszna, gęsta czekolada. Taki właśnie był mój pierwszy suflet. Robiłem, a nawet jadłem, go po raz pierwszy, dlatego nie wiem czy był idealny. Na pewno był smaczny. Zresztą, nie było innej opcji, w końcu korzystałem z przepisu i rad zamieszczonych na stronie www.mojewypieki.com. A z tych przepisów prawie wszystko się udaje!
Zabierając się za przygotowanie czekoladowych sufletów nauczyłem się kilku rzeczy. Po pierwsze, należy wcześniej przygotować wszystkie potrzebne akcesoria: ubijaczki, kokilki i składniki, które najpierw trzeba doprowadzić do temperatury pokojowej. Po drugie, suflet należy podawać zaraz po wyjęciu z piekarnika. To nie suflet czeka na nas, tylko my na suflet. Po trzecie, wbita w sam środek deseru łyżeczka powinna opadać po woli. Jak już przyswoimy sobie i zapamiętamy raz na zawsze te trzy ważne informacje, możemy zabrać się do robienia naszego czekoladowego sufletu.


PŁYNNY, CZEKOLADOWY SUFLET.
na 3 suflety
140g gorzkiej czekolady
90ml śmietany kremówki 36% (użyłem 30%)
2,5 łyżki cukru
3 jajka
1 łyżka rumu lub ekstraktu waniliowego
szczypta soli


Jak zrobić?
1. Kokilki wysmarować dokładnie, po same górne brzegi masłem, wysypać drobnym cukrem lub bułką tartą
2. Piekarnik nagrzać o 200'C
3. Czekoladę posiekać
4. W rondelku umieścić śmietanę kremówkę, cukier, rum. Zagotować, po czym zdjąć z palnika i wrzucić posiekaną czekoladę. Odstawić na około 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do otrzymania sosu czekoladowego. Wystudzić
5. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka dodać do czekoladowego sosu u wymieszać rózgą kuchenną do połączenia
6. Białka ubić do otrzymania prawie sztywnej konsystencji (nie mogą być całkowicie sztywne)
7. 1/3 ubitych białek wmieszać do sosu czekoladowego, by go rozrzedzić
8. Dodać resztę ubitych białek i mieszać delikatnie do momentu aż białka i sos się połączą i utworzą jednolity kolor
9. Tak przygotowaną masę przelać po same brzegi do kokilek
10. Włożyć do piekarnika i po 30 sekundach obniżyć temperaturę do 180'C. Piec około 15 minut
11. Podawać od razu po wyjęciu z piekarnika, oprószyć cukrem pudrem i smacznego!
Po kilku minutach suflety opadają. Moje nie załapały się na zdjęcia wystając kilka centymetrów ponad kokilki.




1 komentarz:

Hej! Jesteś tu? No, powiedz coś..... :)